Om Fabelikas

Kennel Fabelikas är en liten kennel i den bemärkelsen att det inte fötts så många kullar under prefixet. Närmare bestämt tre stycken. Den senaste år 2000. Jag behöll en hane ur den kullen; LP Fabelikas Vattenmelon, Linus.

Jag som äger kenneln heter Lisa Falck. Egentligen var vi två som startade den – jag och Katarina Berglind, men hon finns inte längre med i bilden. Därav namnet: Fa (Falck) -Be (Berglind) -Li (Lisa) -Ka (Katarina).

Jag har haft ett gediget djurintresse genom hela barndomen och min familj fick stå ut med: marsvin, kanin, ödlor, möss, katt och hund. Samt – inte minst – min hamsterkennel! Hunden var en beagle som jag fick vid 12 års ålder och där mitt intresse för hundträning vaknade. Jag minns att den stackars instruktören på första kursen fick tillbringa mycket tid att jaga min hund och taxkompisen…de gillade fria vidder…

Den första ”egna” hunden efter ett antal katter blev en golden – Smulan (Seacrest Tropic Shower). Med henne började hundvärlden på allvar med kurser. Tanken med Smulan var att jag skulle köra agiltiy, det såg ju så kul ut, men tack vare inspirerande instruktörer på min första kurs, kom vi in på det här med jakt. Nu var kanske inte Smulan den största naturbegåvningen på detta område, men vi slet på. Jag minns att när vi startade på vårt första jaktprov och jag ringde instruktören och berättade att vi fått ett andrapris, blev det alldeles tyst i luren – det hade hon inte förväntat sig!
Nu blev det inte bättre än så med Smulan trots att vi försökte med lydnad m.m. Hon var dock ganska duktig på viltspår, där fick man ju bestämma själv.

Jag ville mer än hunden, så en bättre hund fick det bli – Respons Vindpust-ten,Loppan. Där fanns det mycket mer att jobba med och det gjorde vi: lydnad, viltspår och jakt. Med henne och tack vare Janne, uppfödaren, kom vi in i jaktens värld för att stanna. Närmare bestämt på Wij säteri i Bålsta där jag har lyckan att fortfarande vara en del av jakten. Jag hade redan tagit jägarexamen 1993 och var väldigt intresserad. Sedan dess har jakten blivit ett allt större intresse, även om jag fram till 2004 körde tävlingslydnad på elitnivå parallellt.

Idag jobbar jag som hundförare på flertalet gods i mellansverige under jaktsäsongen. Är även ansvarig för organisationen av apportörerna på flera ställen. Jag har under ett flertal år tillbringat ett antal veckor i England på hösten där jag apporterar på jakter, tränat hund, varit funktionär såsom markör, viltbärare och pickerup på prov. Även prövat lyckan som startande.

Jag startar mina hundar på både A-, B- och C-prov i alla klasser. Har även hundkurser i apportering på alla nivåer. Innehar naturligtvis F-skattsedel för detta.

Under åren har det även blivit en del utbildningar i hundkunskap:

GRK:
* instruktör
* utbildad funktionsbeskrivare och testledare (ej aktiv längre)
* provledare bl.a. Goldenspecialen på Härjarö

SSRK:
* diplomerad och certifierad instruktör
* provledarutbildning samt provledare i nio år på officiella jaktprov
* steward A-prov

SBK:
* handledarutbildning, B- och A-instruktör
* M1 och M3 (mentalprov hund)

Övriga utbildningar:
* Hundens beteendebiologi, 5 p Linköpings universitet (landets första akademiska utbildning på hund)
* Avel, utfodring och hälsa, 5 p SLU, Uppsala

Jag jobbar numera heltid med retrieverkurser och jagar så fort tiden tillåter.

Målet för min uppfödning är att:
- sträva efter att bevara goldens goda arbetsegenskaper som jakthund. Såsom tex viltfinnarförmåga ,uthållighet och samarbetsvilja
- föda upp sådana hundar som jag själv vill ha till jakt och prov
- föda upp sunda, friska och mentalt starka hundar

En reaktion på “Om Fabelikas

  1. Pingback: Kennelträff 2013 | Jaktlabbeliv